De Hvide Busser, april 1945

I april 1945 begyndte De Hvide Busser at evakuere danske koncentrationslejr-fanger til Sverige.

Evakueringsprogrammet blev iværksat på svensk initiativ og startede i marts 1945  efter svære forhandlinger mellem den svenske diplomat Folke Bernadotte og den tyske udenrigsminister von Ribbentrop. I april blev det tilladt at danske busser kunne indsættes i evakueringsstyrken. De danske busser var hvidmalede og påmalet Dannebrogsflag i stedet for Røde Kors symbolet.

Her gør en kolonne holdt ved servicestationen og kroen i Blommenslyst på vej mod Sverige via Odense.  Busserne var af den tyske hær blevet garanteret brændstofforsyning med en blanding af benzin og  alkohol.  Men i Danmark måtte man som sædvanlig ty til generatordrift.

Opmærksomheden henledes fortsat på udflugten til Humlemagasinet i Harndrup.
Læs invitationen her, og bemærk især, hvordan tilmeldingen skal foregå.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.